torsdag, augusti 13, 2009

Pölsa [eller "a.k.a. Lungmos"]


Ingredienser
2 dl korngryn
8 dl buljong (köttspad)
2-3 gula lökar
1 msk margarin eller smör
5-6 dl kött eller inälvor, kokt hackat
svartpeppar eller vitpeppar
1 tsk mejram eller timjan
1 msk sirap
salt

Tillagning
Ett bra sätt att använda kött och spad från t ex kokta fläskben eller rester av kokt eller stekt kött.

Detta är en gammal svensk maträtt som gjordes efter slakt för att ta tillvara enklare kött, t ex kokt "hjärtslag" (hjärta, lungor) och kokt småkött från ben och läggar. Det malda eller hackade köttet blandades sedan med korngryn, kokta i köttspadet, och kryddades.

Koka korngrynen i köttspad eller vatten + buljongtärning ca 40 min. Skala, hacka och fräs löken i fettet. Blanda grynen med löken och köttet. Smaksätt med peppar, smulad mejram eller timjan, ev också sirap och salt. Låt allt bli varmt.

Flerdubblad sats: Mät upp köttet, blanda det med drygt samma mängd kokta korngryn samt fräst lök och kryddor efter smak. 1 dl gryn sväller vid kokning till ca 3 dl. Pölsan kan sedan delas upp och frysas.

Till: kokt potatis, inlagda rödbetor, ev ättiksgurka eller saltgurka.

2 kommentarer:

Pikkfoto Stockholm SE sa...

Fy fan va äckligt !! :) INTE OK !

Anonym sa...

Jag gillar faktiskt pölsa..så de så..nu är det kamp som gäller!!