söndag, april 25, 2010

En liten vårnyckelpiga (under vatten. Och i plast)

En liten vårhumla

Nej, du är inte förlåten.


"Biskop Anders Arborelius tar i ett uttalande på sig hela ansvaret för att fallet med de sexuellt utnyttjade systrarna inte utretts. Han ber offret om förlåtelse och säger sig vara redo att ta konsekvenserna när fallet nu ska utredas."

Men snälla människor. Inse att detta måste få ett slut. Religionen snurrar till det i skallen på svaga människor och konstlade bisarra ritualer får deras hjärnor att begå sjuka handlingar. Avhållsamhet och skam för människans sexuella drift är antagligen roten till en överrepresentation av pedofili inom kyrkan säger de som vet. Och visst låter det troligt.

Om en man (eller kvinna) går runt och säger sig tro på rosa flygande trädgårdssniglar kommer den personen antagligen klassas som galen och bemötas därefter. Antagligen är den människan rätt förvirrad och behöver vård, omtanke och behandling. Varför skulle det vara skillnad mot att tro på hantverkaren Jesus, Muhammed eller för all del BMI-vinnaren Buddha? Eller ännu hellre det där lite mesfega, men minst lika galna "jag tror på något större, det måste finnas en mening med allt".

Det finns en mening med allt. Det är evolution. Det är fysik, kemi och allt annat magiskt fantastiskt men ändå helt på riktigt. Vi vet långt ifrån allt. Universum är säkert oerhört mycket mer fantastiskt än vi hittills lyckats tagit reda på och bevisa, men det vi faktiskt vet är att det inte finns ett medvetande väsen som tittar ner på oss och blir påverkad om vi mot förmodan skull jobba på en söndag, äta ett djur som inte blivit plågat till döds av att skäras i halsen och sakta tömmas på blod. Eller som skulle bli vansinnig om du, hemska tanke, skulle tro på en ANNAN magisk gubbe i rymden. Ja. Vi VET det. På samma sätt som att du VET att just nu tittar du på en skärm och läser en text. Vi vet. Låt det sjunka in.

Självklart inser jag att det är folk som behöver den där lilla extra hjälpen för att känna sig trygga och bekräftade här på jorden. Men tyvärr är de inne på fel spår. Vad de behöver är en bra terapeut, ett par riktiga vänner, en starkare självkänsla (och en anings högre IQ).

Det är 2010. Är det något vi alla vet om nu är vilket fult spel de flesta politiker spelar för att få igenom sin vilja och att kontrollera massorna. Är det verkligen så svårt att inse att religionen härstammar från exakt samma premisser? Exakt samma masskontrollmekanismer. Bara det faktum att religiösa står å säger "min gud är bättre än din gud" borde få dem att tänka till. Är det inte något fuffens då? Kan det finnas flera gudar?! Hur har de delat upp världen sinsemellan?

Så snälla läsare. Om ni har barn, ta ut dem ur svenska kyrkan eller vilken trosa de nu tillhör. Låt dem välja själva när de blir myndiga. Åtminstone byxmyndiga. Låt inte gamla invanda missuppfattningar ligga till grund för deras påverkbara uppväxt. Är du själv troende gissar jag att du slår bakut och gör det klassiska hålla-för-öronen-och-skrika-la-la-la-la-la. Så brukar det nämligen vara när man diskuterar med religiösa.

Logik och kunskap är vackra saker. Ta till er det. Jorden ÄR äldre än 6000 år. Jag lovar. Ni kan tro på mig. Följ mig, mina lärjungar. Jag ska visa er ett bättre och ljusare liv. Och jag lovar att ingen kommer döma efter er bortgång.


Bild stulen från DN. Förlåt. Men det är i ett viktigt syfte.

Badrum Badrum [eller: bytte ni stegen mot en dörr]